Referat från tidigare aktiviteter

 

 

 

 

Vandring Jonstorp – Svanshall

Sillgrissla eller Alkekung ?
Ja, vad var det egentligen som simmade runt en bit ut i vattnet strax väster om Jonstorp. Första budet var Alkekung men det reviderades  när tubkikaren kom fram och vi  tretton personer som vandrade mellan Jonstorp och Svanshall söndagen den 9 september kunde lätt enas om att det var en Sillgrissla som visade upp sig. På vägen mot Svanshall såg vi minst fyra ytterligare. För några av oss var det första gången och det blev en liten upplevelse. Länge betraktade vi en rödhakeunge och en lövsångarunges lek på senarna vid strandkanten.

Vädret var molnigt men ingen vind och helt perfekt både för vandring och fågelskådning. 

 

Vinterfåglar 2013

Vinterfågelskådningen den 3 februari uppfyllde alla våra förväntningar. ! Turen gick först till Utvälinge med en havsörn i kikaren, sedan till Häljaröds hamn där vi siktade två havsörnar på reven tätt sittande tillsammans. Där räknade vi också in sju storspovar. I Farhult tittade vi på fem hornugglor i en tall och på vägen ner mot Mjöhult stannade vi och beundrade hundratals sångsvanar och grågäss på en åker. ”Sången” var öronbedövande! Innan vi styrde hemåt igen siktade vi ytterligare en havsörn och en pilgrimsfalk vid samma stopp. Detta var naturligtvis bara en liten del av vad vi skådade; knipor, storskrakar, gräsänder och sälar noterde vi också i anteckningsböckerna.

 

KLÄDBYTE IGEN

KLÄDBYTARDAGEN 2013

Visst är det roligt att se människor fynda fina kläder utan att en krona  är i omlopp! Återigen blev Klädbytardagen en succé. 198 plagg bytte ägare och vi uppskattar besökarna till mellan 60-70. Trycket var högst de första 45 minuterna. Den officiella öppettiden var till 14, men redan kl 13 var klädstångarna så tomma att vi valde att stänga en halvtimme tidigare. Det som var kvar skänktes till de asylsökande flyktingfamiljerna  i Strövelstorp.
Men männen lyste med sin frånvaro, med undantag för 3-4 st,  Och utbudet  av herrkläder var heller inte så stort. Varför?
Till  nästa år hoppas vi kunna öka utbudet både på barnkläder och herrkläder.

I genomsnitt köper svensken 15-20 kilo kläder och textil varje år. Trots redan överfyllda garderober fortsätter vi att shoppa. Samtidigt drabbar bomullsodlingen och klädindustrin miljön hårt genom att förbruka mängder av råvaror och kemikalier.

Så mycket vinner miljön – och Ängelholm 
Genom att köpa second hand kan man spara in upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya kläder. Miljömässigt är tjugo återanvända plagg bättre än ett enda nyproducerat.  Om alla invånare i Ängelholm skulle byta till sig ett kilo kläder per år istället för att köpa nya skulle vi  tillsammans spara:          

594 ton koldioxid CO2- ekvivalenter

107 ton  kemikalier          

2,7miljoner badkar med vatten     

100-årsfirande i Ängelholm

Naturskyddsföreningen fyller 100 år i år – det har knappast någon kunnat missa.
Stora jubileumsfestligheter hölls i Stockholm i juni och runt om i landet har kretsarna under hela året egna arrangemang. De 100 åren är värda att fira – men framför allt är det ett framgångsrikt miljöarbete som firas – ett miljöarbete som bygger på principen om ”många bäckar små…”. Det är på det lokala planet med engagerade medlemmar som det mesta miljöarbetet bedrivs. Därför ville vi i Ängelholm också ha ett 100-årskalas.

Lördagen den 3 oktober  – under Miljövänliga veckan – var det dags på Stortorget. Vid frukostkaffet hällde regnet ner från himlen och fortsatte att göra så när fem finurliga män tog tag i tältresningen. Det var många pinnar och rör i märkliga former att sätta samman för att få ihop stommen. Det lyckades och på utsatt tid stod fältet färdigt att ta emot de första lottköparna. Och regnet hade upphört – åtminstone för stunden . Några kraftiga skurar kom visserligen senare, men det inlånade tradjazzgänget Hallavaara Stompers spelade så både vi medverkande och publiken glömde väder och vind. Lotterna gick åt som smör i solsken och även de fina vinsterna –  böcker, rotfruktslådor, äpplen, äpplemust m m. Många gick också ”världens kortaste” tipspromenad, med Havet som tema och svarade på de 7 frågorna. Alla inlämnade svarslappar belönades med Havsnätverkets disktrasa med råd om vilka fiskar vi gärna kan köpa och vilka vi inte ska köpa. Många var intresserade att få mer information och tog den lilla foldern i fickformat  med sig. Bra att ha när man står vid fiskdisken  och inte minns hur det var med makrillen och koljan. På svarslapparna fanns också utrymme att skriva förslag på egna miljöåtgärder. Här är några av dem
*minska utsläppen från jordbruket – det förorenar åarna
*släpp inte ut toalett- och avloppsvatten från båtarna direkt i havet,  använd godkända bottenfärger och se till att det inte blir några olje-/besinutsläpp från båten eller vid tankning.
*bojkotta fisk som inte är miljömärkt
*ät vegetariskt!
*tänk miljövänligt  i allt du gör under vardagen
*kättsortera rätt
*tänk på din konsumtion
*begränsa din egen avfallsmängd  Ingen kan göra allt – men alla kan göra något – är en devis som verkligen gäller i miljöarbetet! Vi tackar alla ängelholmsbor och andra som trotsade regnet och besökte oss i tältet, pratade, köpte lotter, lyssnade på musiken, tog del av vårt material, bläddrade i böckerna och smakade på de goda Aroma-äpplena från Kullabygden. I samband med 100-årsfiranadet skickade vi en önskelista till vårt kommunalråd Åsa Herbst med förslag på miljöförbättringar i Ängelholms kommun

 

 

Vandring i Trollehallar-ravinen

17 personer samlades norr om Rössjön vid Trollabäcken. Kort presentation av områdes geologi av Joachim. Gammalt urberg och yngre sprickbildning som efterföljs av landisens senaste tillslipning av ravinen och dalgången som sträcker sig mellan Stavershult och Rössjön.

Vandring uppströms gav både naturupplevelse och prov på god ballans i den stundom blockiga terrängen. Regnet hade gjort stenarna hala som såpa. Ravinen som har ett fuktigt mikroklimat innehåller en mängd olika mossor och de flesta ormbunkar finns representerade. Längre upp i skogen träffade vi på tex den mycket ovanliga bergbräken och den sköna grönglänsande kambräken.

Efter en klättring uppför kanten kom vi till en liten sidoravin där snapphanar antas ha haft sitt tillhåll i perioder under senare delen av 1600 talet. Johan Brink berättade om vår tids oroliga historia då svenskarna erövrade Skåne och de skånska friskyttarna och snapphanarna förde gerillakrig i norra Skåne.

En stilla fikapaus på den solbelysta branten mot huvudravinen fick oss att känna tystheten och en känsla av att befinna oss långt ute i orörd natur. På nedfärden tittade vi på stora träd, Douglasgran med sina små rufsiga kottar. Vi passerade en gammal odling och flera odlingsrösen. En något strapatsrik färd tillbaka. Det var svårare att ta sig ner än upp och sällskapet fick hasa sig ner för en brant jordsluttning. Väl nere vid våra bilar fick vi en fin lektion om de svampar av Dicte Helmersson som hon plockat under vandringen.

Miljövänliga veckan 2009
handlade om Klimatsmart mat. SNF-Ängelholm
vinklade om detta till Hälsosam mat och bjöd in Charlotte Erlanson-Albertsson, professor medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet.
Vi alla som var på Biblioteket tisdagkvällen den 6 oktober fick oss en rolig, humoristisk och tänkvärd föreläsning om vad ska vi äta för att må bra. Inga pekpinnar, men en del att tänka på i vardagen.  Charlotte har skrivit flera böcker på detta tema och nu senast också en Kokbok för hjärnan. Den intresserade kan läsa mer om henne själv och böckerna på  hemsidan
www.erlanson-albertsson.se

 ICA Stormarknad på Storgatan sponsrade föreläsningen med diverse frukt och grönsaker som serverades som tilltugg till föreläsningen. Det tackar vi för!

På den japanska ön Okinawa är livslängden bland de högsta i världen. Vad lever människor  på där – jo gröna blad, fisk och soya. Om man tycker att detta urval är alltför begränsat och gärna vill införliva en del av  alla  smakfullheter som finns runtomkring oss,  så kan man tänka på några av de tips som Charlotte förmedlade
*ät frukt och bär varje dag. Variera färgerna eftersom olika  antoxidanter finns i olika färger. Blått, rött, gult ska det vara  i den dagliga fruktsalladen. Blåbär är lika bra som sist rykte, men de ska vara blåa. Inte de stora amerikanska blåbären som är vita inuti. Blåbären skyddar våra nervceller ”så att man t o m kan komma ihåg det man redan har glömt”.
*bland grönsakrna är det framför allt kål och lök som gäller. Båda motverkar cancer (enl Charlotte) Alla sorters kål och alla sorters lök, men koka inte för länge. Högst 4 5 min.
Lök innehåller krom som motverkar sötsuget. Det gär även tomater så ät gärna tomatsallad med hackad lök. Bland grönsakerna är också avocado outstanding.
*fisk som innehåller Omega3 –fetter är t ex lax, makrill och sill. Även skaldjur är bra. Omega 3 ”städar hjärnan” och blodet blir mer lättflytande.
*grönt te är mycket bra. Japanerna dricker 5 koppar/dag. Notera då den vanliga koppstorleken i Asien! För oss räcker det med två muggar. Svart och rött te är också bra, men inte lika bra.
*kött och kyckling skall helst vara EKO, dvs från djur om har gått på bete. Kraftfoder ger nämligen mättat fett som täpper igen kärlen. Mättat fett kan man äta ,men då det ”korta, mättade” fettet som finns i rapsolja, smör, bregott. At inte transfett som finns i margarin!
*ägg är inte farligt, förutsatt att man äter det regelbundet, helst varje dag. Då håller man kolsterolhalten i balans.

Och vi får inte låta bli det goda, det som förgyller.. Choklad 37 g 70%-ig, renar blodkärlen
Vin har antioxidanter och 75 mm/dag kan rekommenderas. Varken mer eller mindre…..
Tre koppar kaffe om dagen ger jämnare blodsocker, motverkar typ2diabetes, Parkinson och vissa cancertyper.

 Charlotte menar att 3 måltider om dagen räcker med ca 6 tim mellanrum. Både kropp och själ vill ha belöning – ät dessert varje dag!

Och så det viktigaste av allt: Ät gott för att må bra!  Mår du bra  så äter du gott!

 

 

Vandring  Höljaröd-Farhult

Sälar, fåglar, svampar och vackert väder

Bättre kunde det inte bli  – vandringen mellan N Häljaröd längs stranden är inte lång men åtminstone denna söndag, mycket innehållsrik. Genast när vi kom ner till utsikten över Rönnen såg vi åtta sälar, förmodligen knubbsälar, vid stenarna ganska nära stranden. De tycktes ta sin förmiddagsvila, men blev avbrutna av en flugfiskare, dök ner och kom utom synhåll för oss. Tre tubkikaren ahde vi med oss och fokus la vi i stället på fåglar i vattnet och i luften. Det mest spektakulära var de många gåssträcken – grågås, vitkindade och kanadagås – som alla hade samma riktning och landade ungefär samtidigt i vattnet innan för Rönnen. Knappt hade de nått vattenytan när en havsörn plötsligt steg upp och alla gässen, ett tusental säkerligen åter tog till flykten med ett nästan öronbedövande kackel. Men flykten var inte lång, snart var de åter i vattnet och vi kunde ägna oss åt annan skådning också. I kikarsiktet hade vi flera olika vadare,  som storspovar, kärrsnäppor, kustpipare, småsnäppor , vi såg bläsand, småskrakar, knölsvanar, gräsänder, tofsvipor, hägrar  och tre mäktiga havsörnar  – en av dem i flykt och de andra sittande på span på en smal landremsa ut i vattnet. En tornfalk retade upp kråkor och fick en stunds rolig luftakrobatik.  Vi gladdes ¨åt att svalor och sädesärlor fortfarande inte övergivit oss för varmare breddgrader.  

Skogshistoria i Rössjöholm

Kvällen den 22 sept 2009
Samling vid Tåssjö kyrka för färd runt Rössjön för att studera skog.
Fritz Roserörn-Lehn, ägaren av godset Rössjöholm berättade om skogen och dess utveckling under de senaste 150 åren då man bedrivit ett ”modernt” skogsbruk på Hallandsåsen.
Till sin hjälp hade han förre jägmästaren Niels Nannestad och skogsmästaren Björn Mauritzon från SÖDRA som ansvarar för skötseln av skogen på Rössjöholm.
Den huvudsakliga inriktningen på dagens skogsbruk är gran, lärk, bok, sitkagran och tall men större och mindre bestånd finns av 39 olika trädslag. Många främmande trädslag har redan för mer än hundra år sedan importerats från Nordamerika, Asien och Kaukasus. Ibland genom Danmark som är föregångslandet vad gäller skogsbruk på kontinental mark.

Drygt 35 personer medverkade i exkursionen som varade en bit in efter mörkret inbrott.

Vi blev informerade om olika trädslags egenskaper och praktisk användning. Hur de planteras och växer upp. Problem med röta och angrepp från vilt och insekter.

Hela sydsluttningen av Hallandsåsen är en vacker mosaik av olika bestånd där man medvetet har undvikit långa raka gränser. Detta kan studeras fint på våren efter lövsprickningen från sydsidan av Rössjön.
Många stopp gjordes då vi bland annat studerade:
Storvuxen Japansk lärk , Larix leptolepis, från 1922. virket går till specialändamål tex fartygsmaster.
-Jättetujorna Thuja gigantea står nere i lä nära sjön. De sattes för 140 år sedan. Träet kallas cederträ när det säljes. De kvarvarande träden betraktar man som kulturminnen. Så även med andra trädslag i mindre bestånd eller enstaka exemplar av tex lövträd, hemlock Tsuga canadensis och stora tallar ex, Pinus strobus.
-Bok och lärk i självföryngring, var för sig.
Grandisbestånd (Abies grandis kustgran) det växer mycket snabbt och går mest som pallvirke.  I och med att det växer snabbt blir virket för löst för att använda som vanligt timmar. Men som pallvirke går det bra och den snabba tillväxten gör att ekonomin utan timmar ändå blir mycket bra.)
Vanlig gran 60 år kan ge ca 800 m³ per ha.
89- årigt bestånd av Douglasgran, mycket värdefullt hårt virke. Användes till master, kvarnvingar och golv.

Exkursionen avslutades högst uppe på åsen vid en större avverkning av gran. Mörkret hade då infallit och de arbetande skogsmaskiner gav ett stämningsfullt avsked till skogen och en påminnelse om att skogen också skall ge en avkastning. Mycket såg och hörde vi men vi förstår att här finns mycket mer intressant om skogens historia på Rössjöholm att ta del av. Vi tackade för en mycket lärorik och trevlig kväll i skogen.