Referat 2018

Adventsvandring 1 december 2018

28 personer vandrade i Sibirien tillsammans med historiker Johan Brinck och avslutade med glögg, pepparkakor och varmkorv.

 

Klimatmanifestation – 30 november

Fridays for Future

Greta Thunberg och hennes vänner fortsätter sin klimatstrejk utanför riksdagshuset varje fredag tills Sverige har en politik som leder oss mot 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.

Fredagen den 30 november var vi 40 personer som stöttade dem genom en manifestation utanför Ängelholms stadshus. Det är sista fredagen innan FN:s klimattoppmöte i Polen startar. Liknande manifestationer hölls utanför många andra kommunhus runt om i Sverige.

Karin Stenholm från Svenska Naturskyddsföreningen Ängelholms Klimatgrupp lämnade över två medborgarförslag till kommunens representant.

Illustration: Lena Ignestam

Bin, humlor och andra pollinerare – 15 november

Nyttan för miljön och jordbruk

Drottning i måbär

Bengt Nihlgård, professor emeritus, Lunds universitet, biodlare från Ringsjötrakten, berättade om bins betydelse för pollinering av växter, i naturen och jordbruket. Men, det finns stora problem.

Peter Shaw, Munka Ljungby Biodlarförening, förklarade hur den snabbväxande handlen med kommersiellt odlade humlor har gagnat växthusodling och numera används allt mer i odling av frukt, bär och grönt – en industri med många potentiella miljövinster. Handeln med humlebon saknar nästan helt myndighetsreglering vilket innebär påtagliga risker.

 

Jakten på svenska fåglar – tisdag 16 oktober

Hans Ryttman, pensionerad universitetslektor, docent i statistik och ornitolog förklarade för en engagerad publik på 22 personer hur och varför det skjuts cirka femhundratusen (500 000) fåglar i Sverige varje år och vad som händer vid skadeskjutningar.
För trettio år sedan startade han den ideella organisationen Jaktkritikerna som verkar för en mer hänsynsfull jakt. Man har bland annat lyckats få stopp på sommarjakten på morkulla och jakt på ekorre och hermelin.

Varje år skjuts 24 000 nötskrikor och 1 500 björktrastar trots att de inte är skadedjur. Men de ger 15 poäng vardera i den årliga jakttävlingen Rovdjurskampanjen. Den som vann förra året hade skjutit över hundra djur på egen hand.

Foto: Yvonne Stridsberg

Zero Waste – workshop – söndag 7 oktober

Återbruksexperten Monica Palmqvist gav tolv ivriga deltagare tips, idéer och hjälp att skapa egendesignade nya produkter av återanvända gamla kläder, tex t-tröjor. Det skapades kassar, halsdukar, linnen, kjolar, pannband med mera. 

Mycket färg, form och kreativitet på återburks-workshop
Foto: Brigitte Brandt

Vart tar vårt avfall vägen? – tisdag 2 okt kl 10

Nio personer gjorde studiebesök på Filborna återvinningsanläggning i Helsingborg, där vi fick veta vad som händer med vårt avfall som vi slänger i de olika behållarna.
Vi fick se en film om återvinning och anläggningen, samt se den ” lite från ovan”

Natursnokarna – 23 september

Idag har Natursnokarna i Ängelholm haft en höstaktivitet. Vi har varit på lupptäcks-färd och tittat på saker i lupp, samlat höst-material i skogen och skapat vackra konstverk, lekt björnen sover och fikat. Totalt var vi 6 barn och 6 vuxna. En lyckad dag, tack till alla ni som var med! Vi ses till våren när vi ska kolla på småkryp igen.

Natursnoksledaren i full aktion

Vandring på Kullaleden – lördag 22 september

6 tappra deltagare trotsade stormen Knud och gick en runda på Kullaberg i mycket blåst och lite regn.

Foton Bo-Gunnar Edström

Bli svinnbra – var med och minska matsvinnet – 18 september

Sverige slänger 1,3 miljoner ton mat och dryck varje år. Många har fått nog av slöseriet och har startat olika kreativa lösningar.

Felicia Lindelöw och Karl Palmgren från den ideella föreningen Food2Change besökte Ängelholm och gav de 37 åhörarna idéer om hur vi tillsammans kan minska matsvinnet i samhället. Food2Change har mathjältar som varje vecka hämtar överbliven fullt duglig mat och kolonialvaror i butiker – dvs de räddar den och använder den själva.

På ett år har Food2Change räddat 32 ton varor från 6 butiker i Lund och Malmö. Tanken är skrämmande hur mycket som slängs i alla andra butiker !

Willys i Ängelholm är intresserade av att ge bort sina varor som har fel på förpackningen, utgår i sortimentet eller börjar närma sig bäst-före-datum. Så nu söker Food2Change volontärer som vill paketera maten i Food2Change-kassar och Mathjältar som vill ta hem dem.

Vet du någon som är intresserad, kontakta Food2Change direkt https://www.food2change.se/

Trash-walking söndag 2 september

20 personer, med eller utan hund, förenade nytta med nöje och plockade skräp tillsammans. Vi vill ha en renare natur – både för oss och våra fyrbenta husdjur.

Svampkurs för nybörjare – lördagen den 1 och 15 september