Referat 2018

Kvoack, kvoack ! Hur låter grodan egentligen ? – måndag 16 april

Tillsammans med grodexperten, herpetologen Thomas Johansson fick vi lära oss skilja på de vanligaste svenska grodornas sång och läten.

 

Besök på Öresundsakvariet i Helsingör – söndag 8 april

Marinbiolog Kristin Johansson hade en uppskattad privat guidning för 13 deltagare. Hon berättade om livet under ytan och visade oss hur det ser ut bakom kulisserna på Öresundsakvariet.

 

Klimatgruppen hade återbruks-workshops 14-24 mars

Kreativiteten flödade i Rådhuset där man kunde skapa nytt av gammal skrot, skräp och tyger under ledning av konstnärerna Tor Udd och Gisela Jansson och textildesigner Monica Palmqvist.

Vernissagen hölls i Rådhuset på Stortorget timmen innan ljuset släcktes ner för årets Earth Hour

 

(Sköra vingar) ersattes av Mellan Sjöarna – 20 mars

Ulf Westerberg (naturfotograf från Vellinge) som skulle hållit ett föredrag om fjärilar blev sjuk och ersattes av Ängelholms naturfotograf Jan von Scheele. 25 personer fick nöjet att lyssna till Jan som berättade om och visade bilder från sin nya bok ”Mellan sjöarna”. I den finns mer än hundra vackra och fängslande naturbilder från det sydskånska kulturlandskapet.

 

 

Årsmöte och stadsvandring med Johan Brinck 11 mars

Johan Brink ledde tolv personer på en historisk vandring genom Ängelholm, på platser där det förr stod tegelbruk, gasverk, garverier mm. Årsmöte hölls därefter på Folket Hus. Efter avgående ordförande Anna-Stina Arnrup, tack för lång och trogen tjänst, valdes Eva Kullenberg till ny ordförande.

 

 

A Plastic Ocean 26 och 27 februari

Filmvisning och panelsamtal om plast, mikroplast och nedskräpning

Biosalongen Röda Kvarn som rymmer 220 personer var fullsatt när Naturskyddsföreningen visade den hyllade dokumentärfilmen A Plastic Ocean.

För många blev det ett bestående minne när filmen visade hur döda fiskar och fåglar sprättades upp och deras maginnehåll visade sig bestå av oerhörda mängder hård- och mjukplast. Plast som aldrig bryts ner. Plast som tog upp så mycket plats i buken att djuren inte kunde äta. De dog av svält.

Under fyra års tid har en grupp forskare och äventyrare besökt ett tjugotal platser på land och i haven runt om på jordklotet för att dokumentera den nedskräpning och miljöförstöring plasten har åstadkommit. Men lösningar finns om vi bara vill, genom tekniska innovationer, beteende och politiska beslut.

Efter filmen ledde moderator Cecilia Nebel en paneldebatt, bestående av Ellen Palm, Doktorand LTH Lund (plastbantaren som forskar om plast i en fossilfri framtid), Martin Dyberg, NSR/Vera Park, Helsingborg (Återvinningsexperten som samlar företagen och vinnarna i en cirkulär ekonomi. Tidigare chefredaktör för tidskriften Recycling & Miljöteknik.), Kristin Johansson, Marinbiolog, Naturskyddsföreningen och projektledare Mitt Hav och Pernilla Fahlstedt, Miljö- och byggchef i Ängelholms kommun.

Samtalen rörde sig kring plasten i haven och på land, mikroplast, alternativ till fossil plast och återvinning.

Idag tillverkas 9,5 ton plast i sekunden och varje år hamnar runt 10 miljoner ton sopor i haven. Plast är ett praktiskt material som har blivit en naturlig del av vår vardag – men vad händer när plast blir till skräp, hamnar i vattendrag och hav eller sköljs upp på stränder?
I Skäldervikens vatten liksom i Öresund, Kattegatt och de stora oceanerna, kryllar det av skräp, som plastpåsar, fiskenät, cigarettfimpar, PET-flaskor flera tiotals år gamla. Hur påverkar all denna plast miljön och oss människor?

I pausen bjöds på ekologiska frukter och färskpressad ekologisk äppelmust.

A Plastic Ocean visades en andra gång, 27 februari – den här gången på Ängelholms stadsbibliotek. Avslutande diskussion Hur kan vi bidra till en värld med rätt plast på rätt plats?

Vinterfågelexkursion – 11 feb 2018

På fågelexkursionen i hemmamarkerna under ledning av Thomas Wallin fick vi i år glädjen att se minst tre havsörnar. En annan fin naturupplevelse för de tolv deltagarna var att skåda 10-12 glador – samtidigt.

 

Nya Zeeland – 31 jan 2018 

25 personer tog del av naturfotograf Ingemar Skogars bilder och berättelser från  Nya Zeeland.

Stjärnskådningen – 17 januari 2018

blev tyvärr inställd p g a snöfall. De fem tappra som dök upp träffades inomhus där Harry Jansson berättade allmänt om astronomi, olika stjärnbilder och var/när man kan se dem.