Adventsvandring 1 december 2018
28 personer vandrade i Sibirien tillsammans med historiker Johan Brinck och avslutade med glögg, pepparkakor och varmkorv.
Klimatmanifestation – 30 november
Fridays for Future


Greta Thunberg och hennes vänner fortsätter sin klimatstrejk utanför riksdagshuset varje fredag tills Sverige har en politik som leder oss mot 1,5-gradersmålet enligt Parisavtalet.
Fredagen den 30 november var vi 40 personer som stöttade dem genom en manifestation utanför Ängelholms stadshus. Det är sista fredagen innan FN:s klimattoppmöte i Polen startar. Liknande manifestationer hölls utanför många andra kommunhus runt om i Sverige.
Karin Stenholm från Svenska Naturskyddsföreningen Ängelholms Klimatgrupp lämnade över två medborgarförslag till kommunens representant.
Illustration: Lena Ignestam
Bin, humlor och andra pollinerare – 15 november
Nyttan för miljön och jordbruk

Drottning i måbär
Bengt Nihlgård, professor emeritus, Lunds universitet, biodlare från Ringsjötrakten, berättade om bins betydelse för pollinering av växter, i naturen och jordbruket. Men, det finns stora problem.
Peter Shaw, Munka Ljungby Biodlarförening, förklarade hur den snabbväxande handlen med kommersiellt odlade humlor har gagnat växthusodling och numera används allt mer i odling av frukt, bär och grönt – en industri med många potentiella miljövinster. Handeln med humlebon saknar nästan helt myndighetsreglering vilket innebär påtagliga risker.
Jakten på svenska fåglar – tisdag 16 oktober
Hans Ryttman, pensionerad universitetslektor, docent i statistik och ornitolog förklarade för en engagerad publik på 22 personer hur och varför det skjuts cirka femhundratusen (500 000) fåglar i Sverige varje år och vad som händer vid skadeskjutningar.
För trettio år sedan startade han den ideella organisationen Jaktkritikerna som verkar för en mer hänsynsfull jakt. Man har bland annat lyckats få stopp på sommarjakten på morkulla och jakt på ekorre och hermelin.
Varje år skjuts 24 000 nötskrikor och 1 500 björktrastar trots att de inte är skadedjur. Men de ger 15 poäng vardera i den årliga jakttävlingen Rovdjurskampanjen. Den som vann förra året hade skjutit över hundra djur på egen hand.

Foto: Yvonne Stridsberg
Zero Waste – workshop – söndag 7 oktober
Återbruksexperten Monica Palmqvist gav tolv ivriga deltagare tips, idéer och hjälp att skapa egendesignade nya produkter av återanvända gamla kläder, tex t-tröjor. Det skapades kassar, halsdukar, linnen, kjolar, pannband med mera.

Mycket färg, form och kreativitet på återburks-workshop
Foto: Brigitte Brandt

Vart tar vårt avfall vägen? – tisdag 2 okt kl 10
Nio personer gjorde studiebesök på Filborna återvinningsanläggning i Helsingborg, där vi fick veta vad som händer med vårt avfall som vi slänger i de olika behållarna.
Vi fick se en film om återvinning och anläggningen, samt se den ” lite från ovan”
Natursnokarna – 23 september
Idag har Natursnokarna i Ängelholm haft en höstaktivitet. Vi har varit på lupptäcks-färd och tittat på saker i lupp, samlat höst-material i skogen och skapat vackra konstverk, lekt björnen sover och fikat. Totalt var vi 6 barn och 6 vuxna. En lyckad dag, tack till alla ni som var med! Vi ses till våren när vi ska kolla på småkryp igen.

Natursnoksledaren i full aktion
Vandring på Kullaleden – lördag 22 september
6 tappra deltagare trotsade stormen Knud och gick en runda på Kullaberg i mycket blåst och lite regn.

Foton Bo-Gunnar Edström

Bli svinnbra – var med och minska matsvinnet – 18 september
Sverige slänger 1,3 miljoner ton mat och dryck varje år. Många har fått nog av slöseriet och har startat olika kreativa lösningar.
Felicia Lindelöw och Karl Palmgren från den ideella föreningen Food2Change besökte Ängelholm och gav de 37 åhörarna idéer om hur vi tillsammans kan minska matsvinnet i samhället. Food2Change har mathjältar som varje vecka hämtar överbliven fullt duglig mat och kolonialvaror i butiker – dvs de räddar den och använder den själva.
På ett år har Food2Change räddat 32 ton varor från 6 butiker i Lund och Malmö. Tanken är skrämmande hur mycket som slängs i alla andra butiker !
Willys i Ängelholm är intresserade av att ge bort sina varor som har fel på förpackningen, utgår i sortimentet eller börjar närma sig bäst-före-datum. Så nu söker Food2Change volontärer som vill paketera maten i Food2Change-kassar och Mathjältar som vill ta hem dem.
Vet du någon som är intresserad, kontakta Food2Change direkt https://www.food2change.se/

Trash-walking söndag 2 september
20 personer, med eller utan hund, förenade nytta med nöje och plockade skräp tillsammans. Vi vill ha en renare natur – både för oss och våra fyrbenta husdjur.

Svampkurs för nybörjare – lördagen den 1 och 15 september
Under ledning av svampkonsulent Dicte Helmersson lär du dig känna igen vanliga matsvampar och farliga förväxlingssvampar. Du får också tips om tillagning och förvaring. All teori och praktik förläggs till naturen.

Klimatexpo för ungdomar – fredag 31 augusti
Workshops med klimattema för ungdomar från årskurs 7 – 25 år (matlagning, resa, kläder, hud-och hårvård) samt filmvisning och quiz. Ungdomar i åldern 13–25 samt inbjudna vuxna deltog, ca 40-50 personer.
Från Naturskyddsföreningen var det Klimatgruppen som var med och arrangerade. Dessutom medverkade Fritidsgårdens personal, meteorolog Nils Holmqvist, slowfashionbloggaren Johanna Nilsson, Jerry Palm från Ängelholms kommun m.fl.
Mat – Världsnaturfonden WWF har en helt ny folder med klimatsmarta recept: http://www.wwf.se/source.php?id=1734920 Recepten är beräknade med Matkalkylatorn: http://www.matkalkylatorn.se. Vi lagade ett av recepten (Tor Udd ansvarade) och bjöd på deltagarna. En del ungdomar hjälpte till med matlagningen.
Resor – Vad behövs för att det ska bli lätt att ta sig klimatvänligt till skola och fritidsaktiviteter? Jerry Palm från kommunen ville veta hur cykelvägarna är, höll föredrag och visade även elcyklar.
Kläder – Göra om och laga. En workshop där vi klippte mönster i begagnade T-tröjor och linnen, virkade och stickade med mattrasor (Karin Stenlund ansvarade)
Hud- och hårvård – Vi lät ungdomarna tillverka egna produkter utifrån recept på https://surfejs.tumblr.com/tagged/diy. (Anne Udd ansvarade).
Bat-night – lördag 25 augusti
Trots ihållande regn kom sju entusiaster från Helsingborg till Tullakrok på lördagkvällen. Med Thomas Johanssons hjälp lyckades de pejla fladdermöss med detektorerna.

Brunlångörad fladdermus fotad av Thomas Johansson
Vattendagen i Ängelholm – söndag 5 augusti
En heldag för att sätta fokus på vattnet i åar och hav. Tar vi hand om det kan vi fortsätta njuta av det och roa oss med vattenaktiviteter.
Till Tullkrok kom en livs levande sjöjungfru som behövde hjälp av barnen att sortera skräp vi slänger på marken. Mycket av det hamnar i vattendragen.

Miss Mermaid Sweden belönar barnen som sorterat skäpet på marken.

Det gäller att börja i tid. Barn är ofta miljömedvetna och bra på att sopsortera.

Carl hjälper till att identifiera små buksimmare och hoppkräftor som håvas upp ur Rönne Å.

De som spelat tv-spel hade inga problem att hjälpa tumlaren att hitta hem.

Barn har bra minne! Det var tydligt vid Mitt Havs Memory.

Eva och Marika från Naturskyddsföreningen Ängelholm serverade 140 vegan-båtar.
Det fanns mycket annat att göra under Vattnets Dag också.
Vid Vattnets Hus hölls t ex flera intressanta föredrag under dagen. Kanot-, rodd- och fiskeklubbarna lät besökarna prova på aktiviteter.
Vattnets Dag är inledningen på Västerhavsveckan och invigdes av programledare Joakim Odelberg.
Fåglar vid Sandön – söndag 22 juli
Thomas Wallin och Kjell-Åke Hall hjälpte trettiotalet intresserade fågelskådare att identifiera vadarfåglar vid Sandön. Flera arter som häckar vid Norra Ishavskusten är redan på väg söderut igen och stannar till för att söka föda på de grunda sandbankarna.
Bland de mera vanliga lokala vadarna, såsom tofsvipa, storspov och strandskata kunde vi studera de mindre vadarna kärrsnäppa (lite mindre än en stare och med karakteristisk svart bukfläck) och kustsnäppa (lite större och kompaktare än kärrsnäppan och i sommardräkt med rostrött bröst och undersida).
Vi såg även drillsnäppa, brushane (tydlig storleksskillnad mellan hane och hona), gluttsnäppa och större strandpipare. Bland strandpiparna upptäcktes vår minsta vadare, småsnäppa och bland kärrsnäppor en annan minsting, myrsnäppa.
Särskilt värt att notera bland övriga fågelarter var tjugotalet rastande kensk tärna, en förbiflygande brun kärrhök och en havssula som rastade på vattnet vid Vegeås utlopp (mycket ovanligt). I vassarna hördes rörsångare och skäggmes.
Vid pennan Jan-Erik Bengtsson
Natursnokarna – söndag 20 maj
Det blev en väldigt lyckad Natursnoks-aktivitet med totalt 8 barn och 10 vuxna. Vi lekte namnlekar, letade efter saker i skogen som började på olika bokstäver och hade tema småkryp med ett uppskattat insektsrace.

Marja Nordin är vår Natursnoksledare.

Insektsrace
Fågelskådningens dag – söndag 6 maj
Redan klockan 7 denna härliga vårmorgon samlades 32 förväntansfulla fågelintresserade i Nybroskogen för att se och lyssna på fåglarna. Redan vid parkeringen möttes vi av trastsång. Det var taltrast, koltrast och björktrast. I vattnet i Rönneå simmade, förutom gräsänder, ett par knipor. Inne i skogen ”kuttrade” ringduvor lite varstans och gärdsmygen, Sveriges näst minsta fågel, hördes på flera håll med sin starka stämma.
Vi väntade på att få höra nyanlända sångare, som övervintrat långt söderut i Afrika. Efterhand som solen och värmen steg ökade också sångaktiviteterna. Det var lövsångare, gransångare, grönsångare och svarthätta som hördes från det skira lövverket längs stigen. Vid reningsverket sjöng en rödstjärt, i vassen i närheten av grillplatsen sjöng en rörsångare och från andra sidan ån hördes en törnsångare sporadiskt.
Medhavd fika smakade utmärkt när vi pausade vid grillplatsen nere vid ån. En gök, den första för året, hördes gala ett flertal gånger. Från snåren hördes en järnsparv och över vassarna från andra sidan ån skymtade en brun kärrhök.
På återvägen längs motionsspåret sågs ärtsångare och gulsparv. En lärkfalk sågs jaga insekter och en ormvråk passerade rakt över oss. Sammanlagt 34 fågelarter observerades under promenaden som avslutades kl 10.

Thomas Wallin guidar när morgonsolen strilar genom bokskogens skira grönska.
Vid pennan Jan-Erik Bengtsson
Vilda ätliga växter – vandring i Hulrugered – lördag 5 maj
Iréne Westerlund från Hjärnarp inspirerade två entusiastiska grupper (13 + 20 pers) att börja plocka sallad i naturens skafferi.
Vi fick tips vad vi kan använda det vanligaste ”ogräset” till och smakade bl a på ängsyra och björkblad. SNF bjöd på en grön drink som var gjord på kirskål, nässlor, kärleksört, bokblad, maskrosblad, citronmeliss, citron och mango.

Det ser kanske ut som det inte finns något ätbart här, men Iréne hittar god ängsyra.
Kvoack, kvoack ! Hur låter grodan egentligen ? – måndag 16 april
Tillsammans med grodexperten, herpetologen Thomas Johansson fick vi lära oss skilja på de vanligaste svenska grodornas sång och läten.
Besök på Öresundsakvariet i Helsingör – söndag 8 april
Marinbiolog Kristin Johansson hade en uppskattad privat guidning för 13 deltagare. Hon berättade om livet under ytan och visade oss hur det ser ut bakom kulisserna på Öresundsakvariet.

Klimatgruppen hade återbruks-workshops 14-24 mars





Kreativiteten flödade i Rådhuset där man kunde skapa nytt av gammal skrot, skräp och tyger under ledning av konstnärerna Tor Udd och Gisela Jansson och textildesigner Monica Palmqvist.
Vernissagen hölls i Rådhuset på Stortorget timmen innan ljuset släcktes ner för årets Earth Hour


(Sköra vingar) ersattes av Mellan Sjöarna – 20 mars
Ulf Westerberg (naturfotograf från Vellinge) som skulle hållit ett föredrag om fjärilar blev sjuk och ersattes av Ängelholms naturfotograf Jan von Scheele. 25 personer fick nöjet att lyssna till Jan som berättade om och visade bilder från sin nya bok ”Mellan sjöarna”. I den finns mer än hundra vackra och fängslande naturbilder från det sydskånska kulturlandskapet.

Årsmöte och stadsvandring med Johan Brinck 11 mars
Johan Brink ledde tolv personer på en historisk vandring genom Ängelholm, på platser där det förr stod tegelbruk, gasverk, garverier mm. Årsmöte hölls därefter på Folket Hus. Efter avgående ordförande Anna-Stina Arnrup, tack för lång och trogen tjänst, valdes Eva Kullenberg till ny ordförande.
A Plastic Ocean 26 och 27 februari
Filmvisning och panelsamtal om plast, mikroplast och nedskräpning
Biosalongen Röda Kvarn som rymmer 220 personer var fullsatt när Naturskyddsföreningen visade den hyllade dokumentärfilmen A Plastic Ocean.

För många blev det ett bestående minne när filmen visade hur döda fiskar och fåglar sprättades upp och deras maginnehåll visade sig bestå av oerhörda mängder hård- och mjukplast. Plast som aldrig bryts ner. Plast som tog upp så mycket plats i buken att djuren inte kunde äta. De dog av svält.

Under fyra års tid har en grupp forskare och äventyrare besökt ett tjugotal platser på land och i haven runt om på jordklotet för att dokumentera den nedskräpning och miljöförstöring plasten har åstadkommit. Men lösningar finns om vi bara vill, genom tekniska innovationer, beteende och politiska beslut.

Efter filmen ledde moderator Cecilia Nebel en paneldebatt, bestående av Ellen Palm, Doktorand LTH Lund (plastbantaren som forskar om plast i en fossilfri framtid), Martin Dyberg, NSR/Vera Park, Helsingborg (Återvinningsexperten som samlar företagen och vinnarna i en cirkulär ekonomi. Tidigare chefredaktör för tidskriften Recycling & Miljöteknik.), Kristin Johansson, Marinbiolog, Naturskyddsföreningen och projektledare Mitt Hav och Pernilla Fahlstedt, Miljö- och byggchef i Ängelholms kommun.
Samtalen rörde sig kring plasten i haven och på land, mikroplast, alternativ till fossil plast och återvinning.
Idag tillverkas 9,5 ton plast i sekunden och varje år hamnar runt 10 miljoner ton sopor i haven. Plast är ett praktiskt material som har blivit en naturlig del av vår vardag – men vad händer när plast blir till skräp, hamnar i vattendrag och hav eller sköljs upp på stränder?
I Skäldervikens vatten liksom i Öresund, Kattegatt och de stora oceanerna, kryllar det av skräp, som plastpåsar, fiskenät, cigarettfimpar, PET-flaskor flera tiotals år gamla. Hur påverkar all denna plast miljön och oss människor?
I pausen bjöds på ekologiska frukter och färskpressad ekologisk äppelmust.

A Plastic Ocean visades en andra gång, 27 februari – den här gången på Ängelholms stadsbibliotek. Avslutande diskussion Hur kan vi bidra till en värld med rätt plast på rätt plats?
Vinterfågelexkursion – 11 feb 2018
På fågelexkursionen i hemmamarkerna under ledning av Thomas Wallin fick vi i år glädjen att se minst tre havsörnar. En annan fin naturupplevelse för de tolv deltagarna var att skåda 10-12 glador – samtidigt.
Nya Zeeland – 31 jan 2018
25 personer tog del av naturfotograf Ingemar Skogars bilder och berättelser från Nya Zeeland.
Stjärnskådningen – 17 januari 2018
blev tyvärr inställd p g a snöfall. De fem tappra som dök upp träffades inomhus där Harry Jansson berättade allmänt om astronomi, olika stjärnbilder och var/när man kan se dem.