MITT HAV

Vattendagen Ängelholm – söndag 5 augusti 2018 kl 11-15

Du kan paddla kajak och havskajak med Ängelholms Rodd och Kanotklubb.

På Tullakrok finns Ängelholmssport- och fiskevårdsförening som förutom fiskeloppis erbjuder fiske i ån denna dag. Här finns också strandskola, tipsrunda för barn och sjöjungfrun som behöver hjälp med att få bort skräp ur haven.

Vid Hotel Lilton finns Stand Up Paddle och på Vattnets Hus finns utställare och intressanta
föredrag att lyssna på. Här kan du kan också provdyka med dykklubben i bassängen, träffa sjöräddningen och djur i klappakvariet.

Vattendagen inleder Västerhavsveckan och invigs av filmaren och programledaren Joakim Odelberg på Vattnets Hus i Ängelholm. Välkomna!

Vattendagen_A3affisch_korr1

Utförligare info på www.mitthav.nu

 

 

 

Vattendagen i Ängelholm – lördag 23 september 2017

Reningsverket

Följ med på en guidad rundvandring på reningsverket i Ängelholm. Rundvandringen avslutas med information från Vattenverket om vårt viktigaste livsmedel- dricksvatten. Massa intresant information för alla åldrar, passa på att ställa egna frågor. Max 20 pers/tur. Ingen föranmälan, kom i god tid för att få plats.

Roddklubben

På Roddklubben finns Ängelholms Rodd och Kanotklubb, ÄSSS Havskajak och Stisses Kanotuthyrning för att ge dig tips, råd och berätta om sin verksamhet. Prova även på att paddla havskajak, kanot, rodd och SUP (Stand up paddle board) på roddklubben!

Tullportsplatsen/Vita Räck
Här kan du tillsammans med Ängelholms Sport- och fiskevårdsförening se olika fisketekniker så som spinnfiske och flugfiske. Prova på att meta och kasta med fluga.  Scouterna har också aktivitet för barn och krabbelurförsäljning.

Räddningstjänsten i Ängelholm gör en vattenlivräddning på ytan. Sjöräddningssällskapet kommer också att finnas på plats för att berätta om sin verksamhet.

Vattnets Hus

Naturskyddsföreningen visar utställningen Virtuellt vatten och Mitt Hav finns på plats vid akvarierna där du kan lära känna djur som lever i vatten här omkring, för de yngre finns även ett spännande slabba med vatten-labb.

Kreatör Monica Palmqvist visar hur man lagar jeans snyggt och smart istället för att köpa nya (bomull är en mycket vattenkrävande växt). Ta gärna med dig dina egna jeans.

Passa på att prata med dykare från Ängelholms Sportdykarklubb om livet under vattenytan, se på filmer om vår havsmiljö hos Havsmiljöinstitutet och lyssna på äventyr ur barnböckerna med Fiskegänget.

Fler som finns på plats är Kattegats Kustvattenråd, Rönne å Vattnenråd, och Ängelholms Sport och Fiskevårdsförbund som visar hur man binder flugor.

Under dagen anordnas även kostnadsfria 15 minuters föreläsningar om vatten på Vattnets Hus:

  • Per-Åke Lang, Vattnets Hus, kl. 12.20 och 13.40

Badvattenrening på Vattnets Hus

  • Birgitta Bengtsson, Ekologgruppen,kl. 12.40 och 14.00

Hur mår Rönne å?Vattenkvaliteten i Rönne å.

  • Dr Hamse Kjerstadius, Lunds Universitet, kl. 13.00 och 14.20

Källsorterande avloppssystem i Oceanhamnen, Helsingborg.

  •  Geraldine Thiere, kl. 13.20 och 14.40,

Klimatförändringarnas effekt lokalt – översvämning och erosion i Ängelholms kommun.

 

 

Tidigare evenemang i MITT HAVS regi:

Mitt hav – många roliga sommaraktiviteter att välja mellan 2017

Snorkelsafari

Följ med på en blöt safari vid Skäldervikens snorkelled och lär dig om livet i havet tillsammans med marinbiolog! Ni får också tips och hjälp med snorkelteknik.  Pris: 100 kr/ deltagare (det finns möjlighet att låna mask, snorkel och fenor).

Anmälan till Kristin på e-post kristinj@marinbiolog.se

Frågor till Kristin på e-post kristinj@marinbiolog.se eller tel. 070-22 90 494

Samling vid Sportdykarklubbens lokal (brevid Hamnkrogen) i Skäldervikens småbåtshamn. För er som inte behöver låna utrustning så kan ni också möta upp vid Hultabryggan 10 min efter utsatt tid men meddela oss detta.

Alla som medverkar måste vara simkunniga och barn ska vara i vuxens sällskap. Vi som håller i arrangemanget ansvarar inte för deltagarna utan guidar er.

Snorkelsafarin är mycket väderberoende och vid osäkert väder kommer vi meddela 3 timmar innan om det blir av eller om vi måste ställa in aktiviteten.

Snorkelleden ligger vid Hultabryggan i Björkhagen.

Torsdagen den 20/7 kl 18.00 – c:a 20.00

Måndagen den 7/8 kl 18.00 – c:a 20.00

 

Strandhugg

Möt oss på stranden och upptäck allt spännande som finns att hitta i strandkanten och under ytan. Vi har håvar, vattenkikare och luppar med oss.  Under sommaren besöker vi 5 olika stränder; från Vejbystrand till Klitterhus.

Ingen anmälan krävs.

Tisdag den 27/6 kl. 14.00-15.30, Vejbystrand vid restaurangen Jonas

Tisdag den 4/7 kl. 14.00-15.30, Klitterhus

Tisdag den 18/7 kl. 14.00-15.30, Skepparkroken

Tisdag den 25/7 kl. 14.00-15.30, Björkhagen

Tisdag den 8/8 kl. 14.00-15.30, Magnarp

 

Vattenkikarled

Hälsa på hos sandräkor och plattfiskar. Vi kommer till stranden med vår mobila undervattensled. Ni kan här läsa och lära om havsdjuren med hjälp av våra vattenkikare, med denna undersöker ni också mer av strandens grunda bottnar.

Onsdag den 9/8 kl. 14.00-15.30, Vejbystrand

Lördagen den 12/8 kl 14.00-15.30, Klitterhus

 

Strandskola

Två-dagars strandskola för nyfikna barn mellan 7 – 11 år. Vi utforskar stranden och undersöker vidare i ”labbet”. Massor av lärorikt skoj och lustfylld kunskap utlovas. Välkommen att lära dig om livet i havet tillsammans med marinbiolog.

Barnen har med sig enkel lunch båda dagarna som vi äter ute. Kläder efter väder, gärna ombyte då vi oftast blir blöta och vid solsken så klart badkläder.

Tid båda dagarna är kl. 10.00-14.00

Kostnad: 350 kr/barn.

Vi samlas för avlämning och hämtning i Sportdykarklubbens lokal (bredvid Hamnkrogen) i småbåtshamnen i Skälderviken.

Anmälan till Kristin på e-post kristinj@marinbiolog.se

Frågor till Kristin på e-post kristinj@marinbiolog.se eller tel. 070-22 90 494

Datum: Den 8-9/7,  den 22-23/7 samt den 5-6/8.

 

Krabbmetartävlingar

Ta med dina kompisar och se vem av er som fångar flest och störst krabbor! 5 tävlingar på 5 olika platser – vilket ställe blir din favorit?

Anmälan på plats kl. 10.00. Krabbmetet pågår från kl. 10.15 – 11.15. Därefter räkning och mätning av fångade krabbor.

Glöm inte ta med egen utrustning och agn. Håv är EJ tillåtet.

Den 13/8 är det den årliga krabbmetarfinalen. Här har vi en kostnad på 20kr/deltagare och det hela avslutas med prisutdelning och diplom.

Lördag den 17/6 kl 10.00-11.30, Björkhagen

Söndag den 25/6 kl 10.00-11.30, Sven Jons Udde

Söndag den 16/7 kl 10.00-11.30, Magnarps hamn

Söndag den 30/7 kl 10.00-11.30, Skepparkroken

Söndag den 13/8 10.00-12.00 FINAL!, Vejbystrand, Anmälningsavgift 20 kr.

 

Föredrag

I sommar håller marinbiolog Kristin Johansson två föredrag där vi får lära känna några havsdjur och deras närmsta släktingar lite närmare. Först ut är den vanliga sjöstjärnan sedan blir det strandkrabban. Det visas bilder och djuren kommer finnas på plats så man kan känna och titta. Föredragen riktar sig till både barn och vuxna och håller på ungefär en timme.

Onsdagen den 26/7 kl 18.00-19.00, ”Lär känna sjöstjärnan”

Torsdagen den 10/8 kl 18.00-19.00, ”Lär känna strandkrabban”

Plats: Sportdykarklubbens lokal (bredvid Hamnkrogen) i småbåtshamnen i Skälderviken.

Ingen anmälan. Lokalen rymmer max 20-25 personer.

 


Tidigare:

Mitt hav – är en utställning på Klitterhus parkering som Naturskyddsföreningen arrangerade jubileumssommaren 2016. Utställningen var igång från mitten av maj till och med september – se mer information på hemsidan Mitt hav!

De föregående åren betraktar vi som succéer och många har lärt sig om livet i Skäldervikens vatten. 2015 hade vi nästan 1900 besökare och andra sommaren nästan 3000, både ängelholmare och turister.

Informativt, roligt, lärorikt, fantastiskt bildspel, roligt med akvarier för barnen – duktiga ungdomar som guidade – detta är några av de positiva reaktioner vi har fått i gästböckerna. Barnen gillade särskilt det lilla klappvänligt akvariet med krabbor och småfisk. I år bjöd vi även på ett akvarium med strömmande vatten.

I samband med utställningen hade marinbiolog Kristin Johansson ordnat Strandskola för barn mellan 7-12 år  och guidade snorkelturer med båt till snorkelleden vid Hultabryggan i Björkhagen.