Honung och hälsa

Tobias Olofsson, forskare i mikrobiologi vid Lunds universitet, berättade om honungsbin och framtidens antibiotika. Intresset var stort och frågorna många.

Honung har alltid använts som folkmedicin genom historien. Hemligheten är att binas mjölksyrabakterier samverkar och skyddar bina och deras honung och pollen mot farliga mikroorganismer. Bi-bakterierna är dessvärre endast levande under en kort tid i färsk modern honung, men nu har forskarna lyckats återinföra de levande mjölksyrabakterierna i honungen så att den kan användas effektivt mot infektioner. Målet är att kunna använda honung som ett alternativ till antibiotika. Studier visar goda resultat bland annat för att läka svåra sår, både hos människor och djur.

honung

Det var 120 personer i publiken, så alla hann inte köpa honungsprodukter, med levande mjölksyrabakterier, innan de tog slut. Ni kan maila tobias.olofsson@concellae.se och tala om att ni var i Ängelholms bibliotek 20 september så skickar han produkterna till halva priset! Mer info om produkterna på doktorhonung.se