Referat 2016

Adventsvandring 26 november 2016

24 personer som deltog i vandringen och Johan Brink bjöd på en intressant guidning. Hur räddades byggden från flygsanden? Hur skapades Kronoskogen? Vilka var det som gjorde det – och var bodde de? Vi gjorde en tur och såg på de spår som finns kvar! Efter vandringen bjöds  på korv, glögg och pepparkakor.

 

Han byggde sitt hus av material som andra slängt         – 24 november 2016

Café Planet med Anders Krasse om återbruk i stadsbibliotekets Torgrum drog fullt hus, 40 personer. Anders berättade och visade bilder på hur han har renoverat en hel gård med material som andra har kastat. Nu bor han i princip gratis genom att hyra ut huset under ett par månader om året

De började med att Anders köpte en hel gård med ett stort boningshus, ett stall och två andra hus, på sammanlagt cirka 600 kvadratmeter, för 330 000 kronor. För att hålla kostnaderna nere renoverade han gården med material som andra tänkte kasta. Det är byggmaterial, soffor, kastruller och gardiner, som folk har tänkt slänga på tippen. Han berättade om hur han till exempel hämtad nya gipsskivor som ett byggvaruhus hade tänkt kasta för att skivorna hade en liten skada i kanten. Det är en kostnad för företaget att bli av med skivorna, så han fick dem gratis. Han har satt upp solpaneler så att han klarar en del av egen förbrukning. Överskott säljer han ut på nätet och får ca 1, 60 kr per kilowattimma. När han köper el betalar han ca 1 kr (nuvarande elpris). Solpanelanläggningen är återbetald på 8 till 12 år. För att hålla nere driftkostnaderna, stänger han av värmen i de rum han inte vistas i. Han har en total årskostnad på ungefär 40 000 kronor i elräkning, slamsugning och sophämtning. Den kostnaden får han igen genom att hyra ut huset några veckor om året. Han har på det sättet lyckats bo gratis.

Vid frågestunden efter föredragningen bjöd naturskyddsföreningen på kaffe och vetebröd. Frågorna var många och det utbyttes erfarenheter och idéer i det efterföljande kaffeminglet.

Café Planet är ett forum för frågor om effektiv resurshantering. Det här var det tredje i ordningen i Ängelholm i samarbete mellan Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet. Första gången handlade det om delningsekonomi. Andra gången om stadsodling och nu om återbruk. Kom gärna in med förslag till frågor/föreläsare (inom ramen för effektiv resurshantering)

Vi tittade på stjärnor, 25 oktober 2016

Harry Jansson guidade oss på höstkvällshimlen vid stranden. Efter en genomgång inomhus av stjärnbilderna försökte vi hitta dem på himlen. När molnen drog in hade vi tur som fått se så mycket redan. Vi gör gärna om det.

 

Föredrag om grodor, 20 oktober

Herpetologen Thomas Johansson berättade om våra 13 groddjur eller amfibier som finns i Sverige. (I hela världen finns det 7200 olika sorter.)

Groddjuren är bland de första som påverkas kraftigt negativt av miljöförstöringar. De blir färre eller missbildade. Så vi måste vara rädda om dem och deras livsmiljöer. De lever också farligt under vandringarna till sina vattendrag och övervintringsplatser när de många gånger måste passera trafikerade bilvägar.

Till våren leder Thomas Johansson en grodexkursion där vi upptäcker amfibier i vår närmiljö. Kanske får vi höra deras skönsång!

 

Café Planet, 13 oktober

Maria Birgander, chef för Kultur- och stad, Ängelholms kommun, informerade om stadsodling och gröna rum.

Välj rätt i badrumsskåpet!

Undvik värstingarna och minska kemikalieutsläppen. Information fanns vid TipspromenadenHembygdsparken 9 oktober .

Honung och hälsa,  20 september

Tobias Olofsson, forskare i mikrobiologi vid Lunds universitet, berättade om honungsbin och framtidens antibiotika. Intresset var stort och frågorna många.

Honung har alltid använts som folkmedicin genom historien. Hemligheten är att binas mjölksyrabakterier samverkar och skyddar bina och deras honung och pollen mot farliga mikroorganismer. Bi-bakterierna är dessvärre endast levande under en kort tid i färsk modern honung, men nu har forskarna lyckats återinföra de levande mjölksyrabakterierna i honungen så att den kan användas effektivt mot infektioner. Målet är att kunna använda honung som ett alternativ till antibiotika. Studier visar goda resultat bland annat för att läka svåra sår, både hos människor och djur.

honung

Det var 120 personer i publiken, så alla hann inte köpa honungsprodukter, med levande mjölksyrabakterier, innan de tog slut. Ni kan maila tobias.olofsson@concellae.se och tala om att ni var på Ängelholms bibliotek 20 september så skickar han produkterna till halva priset. Mer info om produkterna på doktorhonung.se

Vandring på Kullaleden 18 september

En skön vandring i bra väder. 14 deltagare vandrade fem kilometer från Arild till Himmelstorp och tillbaka.  Den havsnära naturen växlade mellan bokskog, lövskog och öppna landskap.

Skön septembervandring från Arild till Himmelstorp och tillbaka

del-av-kullaleden

Populära svampkurser

Under september 2016 hölls flera fullsatta kurser med Dicte Helmersson, svampkonsulent.

 

Krabbmetartävling 14 augusti Vejbystrand

27 glada deltagare, plus många föräldrar, deltog i söndagens krabbmetartävling i Vejbystrands hamn.

Trots blåsten fångades totalt 230 krabbor under en timme – utan håv. Störst fångst fick Sixten Holgersson med hela 31 krabbor. Sixten var också den som fick upp dagens största krabba, den mätte 6,6 cm  De som hamnade på prispallen i varje tävlingskategori fick välja från det digra vinstbordet.  Krabborna släpptes i havet igen efter tävlingen.

 Vejbystrand 14 aug 2016

Lafogdakärret 7 augusti

Före slåtter

Så här såg det ut i Lafogdakärret på morgon den 7 augusti. Fullt med hög skogssäv i kanterna och en bra bit in, däremellan långsvingel. Tre tappra kämpar, Jan-Erik Bengtsson, Bo-Gunnar Edström och Johan Brinck, slet med liar som nog egentligen behövde lite översyn och skärpning, och resultatet efter ett par timmar var väl inte det bästa vi åstadkommit, men ändå klart bättre än när vi började:

Efter slåtternfoton Bo-Gunnar Edström, text Johan Brinck

Nästa år hoppas vi vara fler; då ska vi kunna ta ett lite större parti, och skära gräset lite närmare markytan!

 

Fåglar vid Sandön 17 juli

Vi var 30 personer som idag samlades vid Sandön för att studera vadare som redan är på väg söderut igen efter häckning långt upp i norr. Thomas Wallin hjälpte oss förtjänstfullt med att identifiera de olika arterna. Det var tyvärr väldigt högt vattenstånd så de flesta sandrevlarna var översvämmade och antal rastande fåglar var därför få. Men vi fick se en fin kustsnäppa bland några kärrsnäppor och större strandpipare. Vi kunde också studera och se skillnaden på fisktärna och småtärna. En rörsångare hördes sjunga i säven. Vi beslöt att åka vidare till lilla viken på Rönnen. Vid promenaden ut på Rönnen kunde vi studera småskrake på nära håll. Där fanns också knipa, vigg och ejder. Thomas berättade om ejder i eklipsdräkt, dvs den fjäderdräkt som ejderhannen, ”gudingen”, får när den tappat sin fina vårdräkt. I första viken på Rönnen fick vi se en vacker kustpipare, ett antal storspovar och en rödbena. Ett 20-tal knubbsälar låg och vilade på stenarna. Sånglärkan sjöng flitigt på vår vidare promenad mot lilla viken och en vacker hämpling poserade för oss. Lilla viken blev en fullträff. Kärrsnäppor, spolsnäppor och en myrsnäppa i samma kikarbild – kan inte bli bättre om man vill jämföra och lära sig artskillnader! I lilla viken fanns också drillsnäppor, grönbenor och en gluttsnäppa.

Vi tackade Thomas för guidningen och återvände hem efter en fin naturupplevelse.

Jan-Erik Bengtsson

Fågelguidning i Vegeholmsskogen 15 juni

Efter åska och ösregn på eftermiddagen blev det en regnfri och nästan vindstilla underbart fin kväll när vi klockan 20.30 gick ut i Vegeholmsskogen för att om möjligt få uppleva nattskärra.
Det var Ulf, Lena och Poppe (golden retriever) och jag som var med hela kvällen och så var det Astrid från Hd/Nst som var med oss i drygt en timma.
Fåglarna var på bästa humör och vi möttes av kraftig fågelsång från koltrastar och bofinkar. Lövsångare stämde in i kören, liksom en grönsångare och ute i skogskanten en törnsångare. En gök hördes på avstånd och när det började skymma hördes gärdsmyg, rödhake och flera taltrastar.
Vid ett kalhygge kunde vi studera en gulsparv på nära håll. Större hackspett, häger och fiskgjuse visade sig också. Vid 22-tiden hördes ”knispandet” från den första morkullan som efter några rundor över skogen kom flygande rakt över oss. Väntan blev lång men klockan 22.20 hördes den första nattskärrans ”spinnande” på avstånd. Efter en stund hördes ytterligare två nattskärror. Nöjda med kvällens upplevelse började vi gå hemåt när vi plötsligt hörde en ”spinnande” nattskärra på mycket nära håll. Plötsligt kom två nattskärror flygande mot oss längs med stigen och hade flyguppvisning praktiskt taget över våra huvuden. En fantastiskt fin avslutning på kvällen.

Jan-Erik Bengtsson

 

Naturnatten 5 juni

Tillsammans med Kullabygdens Ornitologiska förening gjorde vi en kvällsexkursion i Vegeholmsskogen. Ett refererat finns på Kof:s forum, här!

Rövarkulans naturreservat 22 maj

Vårflora med ramslök och orkideer i Brååns ravindal.

Ramslök

Foto: Bo-Gunnar Edström

Natursnokarna 15 maj

I dag har vi haft vår andra Natursnoksträff i Ängelholm. Sju barn och nio vuxna var ute i skogen och tittade på småkryp med lupp. Vi såg även en groda …och en näbbmus .Vi besökte en myrstack , där undersökte vi följande : Vad händer om vi häller lite strösocker vid stacken? Hur reagerar myrorna om vi lägger en blå blomma på stacken ? Vad händer om vi klappar på stacken med en tygbit ?
Vi avslutade dagen med fika och en flanosaga om småkryp.

Natursnokar

Text och foto: Vivianne Sundkvist

 

Fågelskådningens dag 8 maj

Fågelskådningens dag 8 i Ängelholm arrangerades i år med en vandring kl 7 och en kl 18 på stigarna längs Rönne å  i Nybroskogen. Ledare för exkursionerna var Thomas Wallin och Anna-Lena Harmsund.

Morgonens exkursion bjöd på en välsjungande härmsångare samt fin vårsång från gök, svarthättor, grön-, löv- och gransångare samt en kattuggleunge som satt som ett litet troll längs stigen. Gärdsmyg, rödhake och bofink var också aktiva och en spillkråka visade sig på nära håll.

Kvällsexkursionen bjöd inte på samma ihärdiga sång från sångarna, men förutom att vi fick se uggleungen igen fanns också kattugglemamman att beskåda på nära håll. En större hackspett hördes trumma och vi fick till slut några strofer från en taltrast.

20160508_075959

Det var ett fantastiskt fint väder. Vi var 20 personer (varav 11 kvinnor) på morgonexkursionen och lika många på kvällen med samma fördelning (37 olika personer inklusive Thomas, Anna-Lena och Jan-Erik som var med båda gångerna.)

Text och foto: Jan-Erik Bengtsson

Lafogdakärret 24 april

Lafogdakärret 24 april 2016

Vårt beteskärr invid Hunserödsbäcken väster om Skillinge fick lite vårstädning 24 april. Vi plockade undan nerfallna grenar och kvistar, klippte en del björnbär och annat småris som kommit upp, och njöt för övrigt av vackert väder och vårfågelsång: gransångare och gärdsmyg, framför allt. Ormvråken, som brukar häcka i området, syntes cirkla utanför skogen. En trädkrypare drog uppför en ask-stam. Städpatrullen bestod av (från vänster) Jan-Erik Bengtsson, Johan Brinck och Bo-Gunnar Edström. Bo-Gunnar tog bilden, med viss fördröjning så att han själv kom med! Nedan en glimt av de vackra vitsippsmattorna som kantade bäcken.

Hunserödsbäcken

 

Klädbytardagen 23 april

20160423_105924_resized

För femte året ordnades Klädbytardag i Ängelholm men denna gång en vecka senare än den stora nationella Klädbytardagen med tillhörande kampanj. Kanske påverkade detta att inte lika många klädbytare som vanligt dök upp men egentligen tror vi att Ängelholmsborna har skänkt sina fina och outslitna kläder till Agera som samlar in till de asylsökande flyktingarna på Valhall. Mycket bra, tycker vi. Recycling och ägodelning på samma gång. Även om antalet klädbytare och antalet bytta plagg var färre än vanligt – ca 30 klädbytare och drygt 100 plagg som bytte ägare – var stämningen god och flera av besökarna gjorde verkliga fynd till vår- och sommargarderoben.
Överblivna kläder skänkte vi vidare till Agera.
20160423_110102_resized

Text: Anna-Stina Arnrup, foton: Anne Udd

 

Ägodela 29 mars

I framtiden kommer vi att byta, låna, dela och ge bort mer föremål och tjänster, som en del i den nya kollaborativa ekonomin. Emma Öhrvall, som är humanekolog, gav tisdagen den 29 mars många inspirerande exempel på hur det kan fungera i praktiken när tillgången är det väsentliga – inte själva ägandet. T ex järnhandeln i Malmö som lånar ut verktyg, biblioteket i Skälderviken som lånar ut fröer, Cykelköket som är en öppen gör-det-själv-verkstad.
SNF Ägodela 29mars2016
Deltagarna på föreläsningen på Stadsbiblioteket diskuterade vad man skulle önska ägodela på hemmaplan. 
Text och foto: Helena Bévengut-Lasson

Kattugglor i fullmånens sken, 23 mars

Det blev en magisk onsdagkväll den 23 mars i Vegeholms slottspark när Ulrik Alm från Naturskyddsföreningen lockade fram flera kattugglor genom att härma dem. Vi fick under lång tid höra dem på nära håll och se dem flyga mellan de höga träden som omgav oss. Drygt 150 personer hade samlats och njöt av uggle-konserten i ljuset av fullmånen.
kattuggla

Kattugglan på bilden är en uppstoppad, som Ulrik hade med sig ifall vi inte skulle få se en livs levande.

Foto och exkursionsreferat: Helena Bévengut-Lasson

Earth Hour 19 mars

Levande ljus lyste upp mörkret på Stortorget i Ängelholm när många av de elektriska ljusen släcktes under Earth Hour lördag 19 mars kl 20.30-21.30. Kommunen uppskattar att ett hundratal besökare var där och lyssnade på den akustiska orkestern Lila Gatubandet och tittade på eldshowen. Scouterna lagade krabelurer och kommunen bjöd på kaffe. Naturskyddsföreningen var på plats och erbjöd alla att tända ett stearinljus och med hjälp av trolldeg ställa dem vid Fontänen.

earth hour stortorget

Stortorget, Ängelholm 19 mars

Text och foto: Helena Bévengut-Lasson

 

Årsmöte med vandring längs Rössjöholmsån

Lördagen den 12 mars genomfördes Naturskyddsföreningens årsmöte på konditori Centrum i Munka Ljungby. Före mötet gick deltagarna en del av den trevliga Munka Möllestig, från Sågmöllan upp till Lunnamöllan. Vi besåg laxtrappan vid Sågmöllan, och en bit nedströms Lunnamöllan satt strömstaren på en sten – den brukar vara en ganska säker observation i ån så här års.

FullSizeRender FullSizeRender4

Foto: Kristin Johansson

 

Vinterfågelexkursion 7 februari

Dagens vinterfågelexkursion samlade 25 deltagare. Efter samling på Nya torg gick färden till Utvälinge där vi bland annat fick se årets första gravänder, några småskrakar och knipor samt storspovar. Några fick syn på en honfärgad blå kärrhök när vi var på väg till Rögle dammar. Där fick vi skåda några vackra storskrakar bland vigg, sothöns och gräsänder. Resan fortsatte mot Stureholms våtmark. På ett fält sågs en stor flock sångsvanar tillsammans med några knölsvanar. Strax innan våtmarken upptäcktes en fjällvråk. I våtmarken låg en hona salskrake tillsammans med ett par viggar, en stor flock gräsänder och en häger. Vid fikapausen studerades mesarna vid fågelmatningen och en större hackspett hördes ”trumma” i skogen. Med hopp om att få se örn gick färden vidare via Svedberga till Turköpsskogen. Någon örn blev det tyvärr inte, men tre ormvråkar och två glador. Vi gladdes åt ett par sånglärkor på fältet framför oss. Senare på hemfärden såg vi en flock på ca 20 stycken. Avslutande gjordes ett kort stopp vid vägkorsningen Rögle/Stureholm. Några fick där en kort skymt av en varfågel innan den försvann utom synhåll.

Jan-Erik Bengtsson

Knipa Vigg

Foto: Ronny Svensson